Добрата гума е монгократно по-икономична от евтината гума

cheap_tyre_vs_quality_tyre.jpgЕвтините гуми, добра сделка с гумите, намалени цени на гумите - всички тези обещания звучат добре на шофьор в нужда за нови летни или зимни гуми. Както и да е, след покупката, евтините гуми могат да генерират по-големи отколкото висококачествени летни или зимни гуми.

Привидно, евтините гуми могат да изглеждат същите като техните висококачествени конкуренти. Както и да е шарката на протектора е само една от характеристиките на гумата. Решения, характеризиращи се с многослойна структура и състав на гумата имат решително въздейдствие при поведението,живота и съпротивлението на търкаляне на гумата.
Ето защо, издръжливата гума с ниско съпротивление при търкаляне може да докаже, че е по-икономична от евтината алтернатива.

Евтините гуми често се износват бързо.

С оглед  да се избегнат неочаквани допълнителни рпазходи, трябва да сравнявате намалените гуми внимателно. Има добри оферти на висококачествени гуми, освен това. Например, стари модели, които не са по-малко безопосни и с по-ниско качество , могат да бъдат предлагани на по-ниска цена. Шофьорът печели от редовните сравнения на гуми, проавеждани от уважавани автомобилни списания. Почто всички победители при тестовете за гуми, са изработени то производители, известни с тяхнотго високо качество - дори в тестове, съдържащи и ценово съотношение.

Често, добрата гума има по-дълъг живот от евтината гума, благодарение на по добрите материали  и структурни решения. Съставките на гумата трябва да зависят от целта на гумата и скоростния индекс. По-твърдите материали могат да издържат повече в сравнение с по-меките, но освен това има и различия в качествата при шофиране. По-меките гумени смеси , са се доказали с по-висока безопасност на мокри и заледени повърхности.
 
В обобщение, можге да се каже че висококачествените гуми се характеризират с оптимален баланс на безопасност и издръжливост, базирани на обстойно тестване и производствени процеси.Добрата лятна или зимна гума може да остане безопасна за един-два сезона по-дълго от евтината алтернатива. Това има пряко влияние върху цената/разходите на шофирането.

Съпротивление на търкаляне на евтините гуми.

Когато сравняваме евтини гуми, намалени гуми и висококачествени гуми, трябва освен това да се обръща внимание на тяхното съпротивление при търкаляне. По-ниско съпротивление при търкаляне, по-малко количество енергия, необходима за търкаляне на гумата. Правилният избор на гуми има пряко отражение върху разхода на гориво . Докато с евтините гуми можете да спечелите при покупката на гумите, по-голямият разход на гориво може неочаквано да повиши общия разход за шофиране. Най-големите производители на гуми, които са в час вече широко прокламират  ефективността при разхода на горивото от техните летни и зимни гуми, въпреки че това изискване за качество няма да влезе в сила до ноември 2012.
 
Специалните оферти за за гуми и рекламите за евтини гуми често правят впечатление за разходите, генерирани от гумите след покупката и монтирането им на колата. Още повече, продавачите на евтини гуми и он-лайн магазини може да не могат да предложет информация за издръжливостта на изнасване на гумите и съпротивлението при търкаляне , които имат значително влияние върху общите разходи при шофиране.