Удължете живота на гумите

Състоянието на вашите гуми е важно за безопасността на шофиране. Чрез спазването на тези пет златни правила можете да осигурите оптимален пробег, безопасно функциониране и по-дълъг експлоатационен живот на своите гуми. 

     
  1. Проверявайте редовно налягането на гумите. Нееднаквото налягане на гумите влияе на качеството на шофиране на вашия автомобил и причинява неравномерно износване на гумите.
  2. Разменяйте местата на гумите между предния и задния мост на всеки 5000 до 10 000 км (3000 до 6000 мили), тъй като гумите се износват различно в различните позиции. Не забравяйте да проверявате налягането на гумите, когато ги разменяте.
  3. Уверете се, че монтирате гумите съгласно маркировката за посока на движение отстрани на гумата. Ако гумите са монтирани, без да е спазена обозначената посока на движение, техните качества при шофиране няма да са оптимални във всички условия.
  4. Шофирайте плавно. Внезапното спиране и занасянето встрани скъсяват полезния живот на гумите и това важи особено за гумите с шипове.
  5. При смяна на гумите проверявайте старите гуми за неравномерно износване. Правилният монтаж на гумите и внимателното шофиране допринасят за равномерното износване на гумите. Ако гумите ви се износват неравномерно, погрижете се геометрията на колелата на вашия автомобил да бъде измерена и оставете монтирането и балансирането на гумите да бъдат извършени в професионален автосервиз.