Проверете износването на гумите

Лесно можете да проверите състоянието на гумите си с помощта на подръчни средства. Проверките с кибритена клечка и монета са особено подходящи за оценка на състоянието на гуми без шипове.
Всички нови продукти на Nokian Tyres са оборудвани с индикатор за безопасно шофиране (DSI). Шофьорите могат да използва индикатора, за да проверят състоянието и безопасността на гумите. Индикаторът е разположен върху централната повърхност на гумата и показва дълбочината на основния канал на гумата в милиметри, или с други думи показва колко протектор остава.

Проверка с кибритена клечка

Можете проверите безопасността на гумите, като използвате обикновена петсантиметрова кибритена клечка, която има 3-4-милиметрова възпламенима глава. Когато поставите кибритената клечка в канала, главата й не трябва да се вижда. Проверете на няколко места по гумата. Ако главата на клечката се вижда, протекторът не е безопасен за зимно шофиране. Препоръчваме дълбочина на канала от минимум 4 мм. Законът изисква поне 3 мм дълбочина на канала за зимни гуми и 1,6 мм за летни гуми.

Проверка с монета от две евро

Монетата от две евро е дори по-добър начин за проверка на състоянието на гумите. Сребристият пръстен по ръба на монетата е с ширина под четири милиметра. Ако той се показва дори съвсем малко над блока на протектора, когато монетата е поставена в канала, трябва да се погрижите за смяна на гумите.

Проверка на гуми с шипове

Ако шиповете все още са прикрепени, но се клатят странично, сцеплението на гумата е значително понижено. Шип, който се огъва, няма да проникне в леда и има слабо сцепление върху киша и сняг. Ако множество шипове са се разхлабили – и броят на шиповете е различен при различните гуми – то тогава сцеплението на гумите може да е опасно слабо. Съгласно законодателството относно гумите с шипове, максималното допустимо вариране на броя на шиповете между отделните гуми е 25%.
 
Въпреки удобството на проверката за безопасност на гумите, резултатите винаги ще бъдат малко неточни и ненадеждни – особено поради факта, че шофьорите често надценяват състоянието на своите гуми. Ето защо Nokian Tyres разработи индикатора за безопасност при шофиране (Driving Safety Indicator - DSI) за новите си гуми. Индикаторът ясно показва дълбочината на протектора и оставащия безопасен пробег.