Проверете налягането на гумите

Повече въздъх във вашите зимни гуми

Температурата оказва значително влияние върху налягането в гумите. За летни гуми препоръчваме да използвате предложеното от производителя на автомобила налягане за гумите. За зимни гуми трябва да напомпате гумите до 0,2 bar над препоръчаното налягане за летни гуми. Температурата в топъл гараж може да е до 30˚C по-висока от тази навън. Ако налягането на гумите се измери вътре, то ще бъде твърде ниско за температурите навън. 
 
Пример: Температурата в гаража е +20˚C, а температурата навън е -10˚C. Ако налягането на гумите се настройва в гаража, то трябва да е с 30 kPa (0,3 bar) по-високо от препоръчаната стойност, за да се осигури правилно ниво на налягане за условията навън. 

Повече безопасност и по-дълъг експлоатационен живот

Наред с правилното налягане на гумите, шофьорите трябва да се уверят също и че еднопосочните гуми са правилно монтирани към автомобила. Стрелката върху страничната стена показва посоката за движение.

За се удължи експлоатационния живот на гумите, предните и задните гуми трябва да се разменят между мостовете на всеки 5000 - 10 000 километра. Така гумите ще се износят равномерно и ще има по-малки разлики в износването.

Гуми, маркирани с M+S (предназначени за употреба през зимата), трябва да се разработват внимателно. През първите 500 км (310 мили) трябва да се избягва внезапно ускорение и спиране. Внимателното спиране подобрява издръжливостта на шиповете: шиповете ще се стабилизират на място и ще останат на гумите.

Инструкции за проверка на налягането в гумите.

  1. Правилното налягане в гумите е посочено в ръководството за експлоатация на вашия автомобил.
  2. Не забравяйте, че температурата влияе на налягането: при студено време налягането трябва да е по-високо от това при топло време.
  3. Никога не настройвайте налягането непосредствено след шофиране, защото при шофиране гумите се загряват.
  4. Не забравяйте да проверявате редовно налягането и на резервните гуми.