Как Европейският етикет ви помага при покупката на гуми? 

 
  

Критериите за класификация на етикета за гуми правят по-лесно сравнението между различните модели гуми на базата на стандартизирана класификационна информация.

От 2012 г. Европейският етикет за гуми е задължителен за всички летни, всесезонни и зимни гуми без шипове за леки автомобили, SUV, ванове, камиони и бусове, продавани на територията на ЕС. Класификационните критерии за горивна ефективност, сцепление с влажна пътна настилка и външен шум при търкаляне, както и сцепление върху сняг и сцепление върху лед при зимните гуми, имат за цел да улеснят шофьорите при избора на по-безопасни и по-ефективни от гледна точка на разхода на гориво гуми. Етикетът е стикер, прикрепен към протектора на гумата, но информацията също така е налична онлайн на уебсайтовете на производителите и дистрибуторите на гуми, както и в магазините за гуми.

Сцепление с влажна пътна настилка

Безопасност на мокър път

В класификацията за сцепление с влажна пътна настилка на Европейския етикет за гуми A означава най-добро сцепление, а E - най-слабо. Специално за летните гуми сцеплението с влажна пътна настилка е важен индикатор за безопасност, защото указва спирачните им характеристики на мокър път. Гумите с отлично сцепление с влажна пътна настилка имат по-къс спирачен път, както и по-стабилно и предсказуемо управление.

Горивна ефективност

По-екологично и по-икономично шофиране

Класът за горивна ефективност е онагледен върху етикета по скала от A до Е. Гумите от клас А най-малко влияят на консумацията на гориво, а гумите от клас Е - най-много. Качествените гуми могат да допринесат за значителни икономии в разходите за гориво. Така например, автомобил с гуми от клас А изразходва 0,1 литра по-малко гориво за 100 км преход, отколкото с гуми от клас В. Икономията на гориво, при сравнение между най-добрите и най-слабите гуми, се равнява на приблизително 90 литра годишно.

Външен шум при търкаляне

По-малко шум

Маркировката за външния шум при търкаляне показва нивото на шума, който гумата създава извън автомобила. С други думи, тя не отразява шума в купето на автомобила. Външният шум при търкаляне е изразен в децибели, а буквите А, В и С указват нивото на шума, като A указва най-ниското ниво.

Сцепление на сняг и сцепление на лед

Безопасност през зимата

Освен посочените по-горе характеристики, при гумите, които са одобрени за тежки зимни условия, етикетът включва и маркировка за сцепление върху сняг, а при гуми, издържали международния тест за сцепление върху лед, етикетът включва маркировка за сцепление върху лед. Тези маркировки най-добре показват безопасността на гумите на зимните пътища. Европейският етикет за гуми не се прилага при гуми с шипове, затова когато избирате гуми, трябва да вземете предвид и условията, при които обичайно шофирате.