Амортисьори

Добрите амортисьори повишават безопасността и ви спестяват пари

Всички системи за окачване изискват някакво смекчаване на вибрациите и обикновено това се постига чрез отделни амортисьори. Освен поглъщането на вибрациите, предназначението на амортисьорите е да задържат гумата на пътя и да намаляват влиянието на вибрациите върху корпуса на автомобила. Неизправността на амортисьорите води директно до неравномерното износване на гумите, както и до повреди в частите на ауспуха и окачването. Затова правилно монтираните и функциониращи амортисьори наистина могат да ви спестят пари. Освен това дефектният амортисьор застрашава безопасността, тъй като ако гумата няма добро сцепление с пътя, тя няма да реагира на спирачките. Частите на спирачките също може да се повредят, а рисковете се увеличават не само в ситуации на спиране, но също и при шофиране в завои. Задвижването на автомобила също ще бъде по-трудно.

Как да разбера кога трябва да сменя амортисьорите?

Автомобилът лесно променя посоката си на движение и поднася, гумите се износват неравномерно и при огледа сте забелязали течове. Окачването се удря в пода при шофиране по неравен терен и управляемостта е намалена. Ако това ви звучи познато и сте забелязали, че автомобилът подскача, но не от удоволствие от шофирането, значи наистина е време за смяна на амортисьорите. Можете да тествате амортисьорите, като карате бавно и едновременно натискате спирачката. Ако корпусът на автомобила вибрира силно, значи че амортисьорите се нуждаят от смяна. Дори вашият автомобил да не показва горните проблеми, амортисьорите би трябвало да се сменят приблизително на всеки 20 000 км. Ако автомобилът често превозва тежки товари или тегли ремарке или каравана, обръщайте специално внимание на състоянието на амортисьорите. Професионалистите от Vianor ще монтират в автомобила ви нови амортисьори от водещи производители на разумна цена и с удоволствие ще ви разкажат повече за съответните услуги. Свържете се с нас за оферта.

Как работят амортисьорите?

Амортисьорите са с единично или с двойно действие. Тези с единично действие често са газови амортисьори, а двойнодействащите са хидравлични или газови и хидравлични амортисьори. Предназначението на амортисьорите е да не допускат прекомерни вибрации в окачването, като преобразуват кинетичната енергия в топлина. Хидравличните амортисьори постигат това, като избутват флуида през тесни канали. Амортисьорите с двойно действие забавят движението на окачването по два начина, тъй като каналите на буталото имат клапани, които помагат на флуида да тече нагоре и надолу в различните канали. По-доброто поглъщане на вибрациите прави шофирането по-комфортно, което е предимство на мекото окачване, но от това страда управляемостта. Автомобилът с твърдо окачване е по-лесен за управление, но шофирането не е толкова комфортно. Освен техническите аспекти, при избора на амортисьори имат значение и предпочитанията на шофьора.