Масло и смяна на масло

С услугата за смяна на масло от Vianor забравяте за проблемите!

Предназначението на моторното масло е да смазва двигателя и по този начин да намалява износването. Следователно смяната на маслото е една от най-важните процедури от поддръжката, тъй като без смазка има триене и двигателят може да блокира поради прегряване. Докато двигателят работи, в маслото попадат продукти от изгарянето и метални частици, които намаляват смазочната способност на маслото и причиняват износване на двигателя. Смяната на маслото на автомобила осигурява чисто масло за двигателя, с по-добра смазочна способност.

Според производителите на автомобили интервалите между смените на маслото може да са доста дълги, дори над 30 000 км. За да се гарантира обаче, че двигателят ще остане в добро състояние дълго време, ви препоръчваме да сменяте маслото на автомобила на всеки 10 000–15 000 км. Препоръчваме също маслото да се сменя, докато двигателят е топъл, защото това улеснява отстраняването на старото масло. Повечето магазини на Vianor предлагат услуга за смяна на маслото за стандартни автомобили и микробуси. Освен това имате избор от моторни масла, маслени филтри, хидравлични масла и масла за вериги, както и различни видове греси – с други думи, всичко необходимо за смяната на маслото, и още.

Процедурата за смяна на масло

Смяната на маслото започва с изваждане на пробката на картера и източване на старото масло в съд, поставен под картера. След това се изважда масленият филтър, като гуменото уплътнение трябва да излезе заедно със стария филтър. Пробката се поставя отново на картера и се слага ново уплътнение, ако е необходимо. Поставят се също нов маслен филтър и ново уплътнение. После се налива ново масло и се проверява нивото му. След смяната на маслото двигателят трябва да поработи няколко секунди, за да се възстанови правилното налягане на маслото. След това предупредителната светлина ще угасне. След смяната на маслото нивото му трябва да се провери още веднъж.

Вместо да се източва, маслото може и да се изсмуче навън. Това е препоръчително за някои модели автомобили. Моторното масло може да е синтетично (изкуствено произведено), полусинтетично или минерално масло.

Vianor се грижи за околната среда вместо вас

Старото масло и използваните филтри са токсични отпадъци. Услугата за смяна на масло от Vianor гарантира както работните показатели на двигателя, така и правилното изхвърляне на отпадъците. Vianor ще смаже двигателя ви, като цената на услугата започва от 79 евро. (Смяната на масло от Vianor включва максимум 4 литра подходящо масло от гамата на Vianor и труда. Цената на филтъра и смяната му се заплащат отделно.) Без никакви проблеми за вас!