Пълнене на гумите с азот

Днес напомпването на гуми с азот се среща все по-често. Това обаче не е нова идея, тъй като тя се прилага от години, например на самолети или състезателни автомобили.

Използването на азот вместо въздух има многобройни предимства:

    • По-добра горивна ефективност. Напълнените с азот гуми губят налягане по-бавно от гуми, напомпани със сгъстен въздух. Правилно поддържаното налягане в гумите е от ключово значение за равномерното износване на гумите и оптималния разход на гориво.
    • По-дълъг живот на гумите. Гумите с правилното налягане се износват по-бавно. Напълнените с азот гуми не губят толкова бързо налягане, така че можем да очакваме по-дълъг експлоатационен живот.
    • Нулево окисляване. Кислородът предизвиква окисляване. Това може да доведе до спукване на гума, тъй като гумата става по-крехка. Азотът в блоковете на протектора предотвратява окисляването на вътрешните части на каучука.
    • Азотът е по-екологичният вариант. Тъй като гумите, пълни с азот, поддържат по-добре налягането си, можем да очакваме по-нисък разход на гориво, по-малко емисии и по-дълъг експлоатационен живот.