Спирачки

В автомобилите се използват основно два вида спирачки: дискови и барабанни. Дисковите спирачки са по-ефикасни от барабанните и се използват в повечето нови пътнически автомобили. При това модерните автомобили, почти без изключение, са с двуконтурни дискови спирачки. Това означава, че всеки контур включва само две колела, така че при неизправност на единия контур другите две колела ще спират както обикновено. Антиблокиращата система (ABS) също повишава безопасността, тъй като ви дава контрол върху автомобила дори в ситуации, когато спирането е трудно. Частите на спирачната система включват покритие на спирачните накладки, спирачни челюсти, спирачни маркучи, спирачни дискове, спирачни барабани, спирачни апарати, спирачни накладки и спирачни цилиндри.

Автомобилът има и спирачка за паркиране, която го задържа неподвижен, когато е паркиран. При пътническите автомобили под „спирачка за паркиране” обикновено се разбира ръчната спирачка, която действа или върху предния, или върху задния мост. Ръчната спирачка обикновено е барабанна спирачка, дори при новите автомобили.

Спирайте достатъчно рано!

Предназначението на спирачките е да намалят скоростта на автомобила. Спирачките обаче не правят нищо сами. Шофьорът трябва да знае кога да натисне спирачния педал. Колко бързо ще спре автомобилът зависи от времето за реакция на шофьора и от спирачния път на автомобила. При двойно по-висока скорост на автомобила спирачният път се увеличава четири пъти. Ако намалите скоростта с една четвърт, спирачният път ще намалее наполовина. Освен грижата за спирачките, изключително важно е да спазвате ограниченията на скоростта и да поддържате безопасно разстояние до автомобила пред вас.

Нови части за спирачките

След техническо обслужване или смяна на части спирачките трябва да се разработят, тъй като способността за спиране на автомобила може да е намалена непосредствено след смяната на части на спирачната система. Затова избягвайте ненужно резки спирания през първите 500 км.

Ако са сменени спирачните накладки на автомобила, можете да ги разработите, като спрете няколко пъти от 60 км/ч до пълно спиране. Добре е да продължите да спирате на всеки 2 км в продължение на 20 км. По този начин можете да удължите живота на спирачките и да предотвратите шума и вибрациите от спирачките впоследствие. Преди монтажа на нови спирачни накладки всички компоненти на спирачната система трябва да се почистят от замърсявания и прах. Когато почиствате спирачната система, прахът от нея не бива да попада в околната среда, тъй като може да съдържа вредни вещества. Затова прахът от спирачната система трябва да се почиства с препарат за почистване на спирачки или с влажна кърпа. Някои от магазините на Vianor предлагат смяна и продажба на части за спирачна система.